NL | EN

IKEA / Rotterdam (NL)

Interesting Know-hows, Evolving into Architecture
Wanneer IKEA zich in het hart van een stad wil vestigen zullen er veranderingen optreden in de standaard IKEA plattegrond. Deze IKEA is onderdeel van een masterplan in Rotterdam om de Noord-Zuid as te versterken. Dit gebouw fungeert als een startpunt voor vele bezoekers van de stad omdat zij gesitueerd is naast station Blaak. Vele mensen zullen gebruik maken van het openbaar vervoer om bij de IKEA te kunnen winkelen.
Deze IKEA is speciaal omdat het de eerste IKEA in Nederland is die zich middenin een stad vestigt. Vaak is de beschikbare oppervlakte vele malen kleiner dan buiten de stad. Dit betekent dat de gebruikelijke IKEA-layout niet zal werken. Interessant wordt het, wanneer het IKEA- concept hetzelfde blijft. Het concept voor de layout van de plattegrond spreidt zich normaliter uit over een groot vloeroppervlakte. Nu is dat bij deze stedelijke IKEA verdeeld over meerdere verdiepingen die verbonden worden met grote roltrappen.
Naast de markt op de Blaak, zal er ook een IKEA markt worden gehouden die zich ondegronds verbindt met de bestaande markt. De centrale hal van de IKEA doet tevens dienst als stationshal voor Blaak aangezien dit metro/treinstation geen centrale hal heeft. Men kan hier wachten op de trein en metro.
Doordat deze enorme winkel ook gevestigd is aan de Oude Haven van Rotterdam heeft zij een restaurant op de begane grond die aansluit op het water. Zomers kunnen mensen dan op het terras in de Oude Haven genieten van een drankje en een IKEA hotdog.