NL | EN

SOCIALE WONINGEN / Essen (BE)

Dit ontwerp is het winnende ontwerp van een prijsvraag uitgeschreven door een sociale woonmaatschappij in Antwerpen. De locatie, het aantal woningen en bijbehorende eisen zijn op voorhand gegeven door de woonmaatschappij. De indeling van het terrein en de inplanting van de woningen dient door de architect verder uitgewerkt te worden. In dit ontwerp is gekozen om de ontsluiting en de inplanting van de straten, fiets- en voetpaden te respecteren volgens het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan van “Lijn in Landschap”. De locatie is gelegen in Essen, België, waar rondom veel bomen en bossen te vinden zijn.
Er zijn drie typen woningen, de twee aan twee geschakelde woningen met carports gesitueerd aan de randen van het perceel, de geclusterde woningen met een tuin rondom de woning en de appartementen.
Aan de randen van het perceel zijn de woningen twee aan twee geschakeld. Om energiebesparende redenen worden de garages en fietsenbergingen uit het beschermd volume getrokken. De woningen zijn ontworpen als doorzonwoningen met aan een zijde vooraan de leefruimte aan de andere zijde de keuken.
Door de inplanting van de geclusterde woningen in het midden van het bouwkavel ontstaan er niet alleen rondom de geclusterde woningen mooie grote tuinen, maar levert deze keuze ook een grotere ruimtelijkheid op voor de gehele wijk. De carports en tuinbergingen zijn transparante en luchtige houten volumes die zowel als carport en als overdekt terras kunnen gebruikt worden. De gevels worden volledig opgetrokken in baksteen en de woningen hebben platte daken om een strak en eenvoudig en rustig volume te creëren in het midden van de woonwijk.
Door het creëren van een compact volume en een doordachte inplanting en aaneenschakeling van de woningen wordt het verliesoppervlak beperkt zonder de individualiteit van de woningen te verliezen.
Alle schuine daken zijn zuid georiënteerd zodat, het mogelijk er is om zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen. Alle platte daken worden ingericht als extensieve goendaken, enerzijds om esthetische redenen en anderzijds als vertragend en bufferend effect op de regenwaterafvoer. Alle woongelegenheden met tuin worden voorzien van een regenwaterput met regenwaterrecuperatie voor de spoeling van de toiletten en het sproeien van de tuin. Daarnaast is er gekozen voor een uitgesproken maar ook duurzaam gevelmateriaal hout. Hiermee refereren de woningen en appartementsblokken met hun uitgesproken houten gevels naar de omliggende natuur.
Dit is een project uit de orderportefeuille van Groep Archo Architecten: www.archo.be